Yalçın DOĞAN / ‘İki gündüz, iki gece, yandı Lice’

Yalçın DOĞAN

 

‘İki gündüz, iki gece, yandı Lice’

 

16 Ocak 2014

http://www.hurriyet.com.tr/iki-gunduz-iki-gece-yandi-lice-25578152

 

23 Ekim 1993, bir cuma sabahı. Olağan bir gün. Değil, tarihe geçecek bir gün olacağı, saat 09.20’de belli oluyor. Makineli tüfekler ve helikopterlerden Lice’ye ateş yağıyor. Can pazarı. Halk canını kurtarmak için ahırlara koşuyor. Makineler Lice sokaklarında ölüm kusuyor.

Saat 11.00, evlerin, dükkânların bombalanma anı, Türkiye bir başka müthiş haberle sarsılıyor.

BAHTİYAR AYDIN

Katliama şiddetle karşı çıkan Tuğgeneral Bahtiyar Aydın tam o sırada Lice’de öldürülüyor.

Dikkatler bu “derin” cinayete çevrili iken, Lice’de toplar ve makineliler aynı anda çarşıyı dövüyor, hatta okulu. Saat 13.00, öğle vakti. Top sesleri arasında çocuklar acıkıyor. Milli Eğitim Müdürü Mahmut Cantekin okulda yerde sürünerek, çay şekerlerinin olduğu masaya uzanıyor, şeker alıyor, çocuklara dağıtıyor. Onlara sarılıyor, Hüseyin hariç, kör bir kurşun on yaşındaki Hüseyin’i hayattan koparıyor.

Bilanço, on sekiz ölü, harabeye dönmüş bir ilçe.

İKİ YAŞINDAKİ TERÖRİST

Bu katliamı anlatan belgeseli önceki akşam bir grup gazeteci, eski politikacı, aklı başında insanlarla izliyorum. Dehşete kapılmayan yok.

Katliam sonrasında Lice’ye hiçbir siyasetçinin girmesine izin verilmiyor, girebilen avukatlara “halkı kışkırtan terörist” muamelesi çekiliyor. Bazı Liceliler “olayları kışkırtan kişiler” diye açıklanıyor, sonradan anlaşılıyor ki, “onlar iki ve dört yaşında çocuklar, onlar Lice’yi yakan PKK’lılar”.

BİR GÜN KALA

Vahşete rağmen, “derin devletin Lice kini” dinmek bilmiyor. Lice’ye bağlı 56 köyden 52’si boşaltılıyor, on beş bin kişi yerinden, yurdundan oluyor.

90’lı yıllarda Lice neden böylesine hedef? Belgesele göre, Şeyh Sait isyanından bu yana, kendi kimliğine sahip çıkan yerlerin başında Lice geliyor. Ayrıca, PKK Lice’de kuruluyor.

Devlet bu vahşetin üzerine yirmi yıl yatıyor. Sokaklarda resmi üniformalı kişiler, ama TRT suçluyu o gün duyuruyor: PKK.

Yirmi yıl sonra, katliam zamanaşımına uğramadan bir gün önce, 22 Ekim 2013, Diyarbakır Savcısı iddianame hazırlıyor:

“Resmi tutanaklarda PKK’nın ilçeye saldırısı nedeniyle bu sonucun meydana geldiği yazılmıştır. Olay günü PKK’nın Lice’ye saldırdığına ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürdüğüne dair bir delil elde edilmemiştir”.

İddianamede iki subay sorumlu tutuluyor. Yirmi yıl sonra açılan davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır’da.

Anaların çığlıkları, babaların çaresizliği, çocukların ağıdı kulaklarımdan gitmiyor: “İki gündüz, iki gece, yandı Lice”.

Mahmut CANTEKİN

01.01.1952 yılında Adıyaman ili Kâhta ilçesi Cami Mahallesinde Dünya’ya geldi. İlk ve Orta Okulu Kâhta’da okudu. Besni Öğretmen Okulunda öğrenimine devam etti. Osmaniye Düziçi’nden mezun olarak öğretmenlik diplomasını aldı. Afyon ili Sinanpaşa ilçesine bağlı Çatkuyu ve Yıldırım Kemal köyleri ile Tınaztepe kasabasında öğretmenlik yaptı. Rotasyona tabii olduğundan Diyarbakır ili Lice ilçesine atandı. Burada Öğretmenlik, Halk Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. Lice’de beş yıl görev yaptıktan sonra Mersin merkeze atandı. 26 yıl görevden sonra Mersin’de emekli oldu. Kâhta’da yaşamaktadır. Bütün gününü şiir ve yazı çalışmaları ile geçirmektedir. Çeşitli şiir sitelerinde şiirleri yayınlanmaktadır.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir